top of page

​

Genel Bilgi

​

         Türkiye'nin kültür, sanat, bilim ve turizm merkezlerinden biri olan Kayseri, tarihin en eski zamanlarından beri pek çok uygarlığa beÅŸiklik etmiÅŸ ve her dönemde önemini korumuÅŸtur.

Şehrin en eski adı olan Mazaka, Roma devrine kadar devam etmiş; Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiş; bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır.

Türkler Anadolu'yu fethettikten sonra Åžehre Kayseriye adını vermiÅŸler ve bu ad, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri ÅŸeklini almıştır.

         Kayseri, her köÅŸesi deÄŸiÅŸik uygarlıkların kalıntılarının birbiriyle kucaklaÅŸtığı Anadolu'nun en köklü ve en eski yerleÅŸim alanlarından biridir. M.Ö. IV.binden, yani Kalkolotik (BakırtaÅŸ) çaÄŸlardan baÅŸlayarak Asur, Hitit, Frig dönemlerinde ve Roma devri sonuna kadar bir yerleÅŸim alanı olan Kültepe; bu uygarlıkların kalıntılarını barındıran bir açık hava müzesidir. Kayseri, bu önemli merkezin yakınında yer alan bir bölge olarak bu uygarlıkların hepsinden derin izler taşımaktadır.

         1067'de Selçuklu komutanı AfÅŸin ile Türk hakimiyetine giren Kayseri; Selçuklu Devleti,

Eratna BeyliÄŸi, DulkadiroÄŸulları, Kadı Burhanettin, KaramanoÄŸulları ve Osmanlı Devleti dönemlerini yaÅŸamış, baÅŸta Selçuklular olmak üzere her dönemde önemli bir Türk kültür merkezi olmuÅŸtur.

          Cumhuriyet döneminde 1924 Anayasası ile il yapılan Kayseri, Ülkemizin ilk uçak fabrikasının kurulması ve ardından gelen demiryolları baÄŸlantıları hattı, 1953'te kurulan Sümer Bez Fabrikası

ve 1950'lilerde baÅŸlayan sanayi sitesi ile Türkiye'nin ilk büyük sanayi ve ticaret hamlelerine öncülük etmiÅŸtir.

          Günümüzde ise Kayseri ekonomik, kültürel, saÄŸlık, eÄŸitim, spor ve ÅŸehircilik alanında yakaladığı ivme ile Türkiye'nin en hızlı geliÅŸen ve dikkat çeken ÅŸehirlerinin başında geliyor.

​

​

*http://www.kayseri.gov.tr/kayseri-tarihi

bottom of page